Brussel heeft een overvloed aan verenigings-, sport- en culturele voorzieningen en diensten die sociale interactie, deelname aan het sociale leven, persoonlijke ontwikkeling, sportactiviteiten en toegang tot culturele en creatieve activiteiten aanmoedigen.
Een band creëren
Veel van de activiteiten in Brussel zijn gratis of tegen een kleine vergoeding.
Les Maisons de quartier/Buurthuizen : De buurthuizen zijn verspreid over de stad Brussel. Hun doel is om aan alle bewoners onthaalruimtes, sociale initiatieven, lokale diensten en socio-culturele activiteiten aan te bieden die de sociale, familiale, intergenerationele en interculturele cohesie bevorderen. Elk buurthuis heeft zijn eigen identiteit die verbonden is met zijn locatie, zijn publiek en zijn projecten,
Ze bieden elke maand een waaier aan activiteiten (excursies, concerten, bezoeken, feesten, evenementen, huiswerkscholen, Franse les, enz.
De Gemeenschapscentra : Er zijn Franstalige en Nederlandstalige gemeenschapscentra. Het doel van het gemmenschapscentrum in je buurt is om mensen samen te brengen. Je ontmoet er mensen van andere generaties, buren uit andere culturen... Iedereen heeft er een plaats en iedereen kan er een rol spelen. De teams zijn er om, ten dienste van de bewoners, de banden met lokale verenigingen en instellingen aan te halen.
Een band creëren
Het verenigingsnetwerk : Het Brussels Gewest telt een groot aantal verenigingen zonder winstoogmerk. Ze bieden een waaier aan activiteiten aan, zoals permanente vorming, creatieve activiteiten en sociale cohesie (bijvoorbeeld bijlessen voor kinderen, Franse les, enz.) Hun activiteiten en doelgroepen variëren (ouderen, gezinnen, jongeren, alleenstaanden, enz.).
Singa Belgique: SINGA creëert ontmoetingsplaatsen (buddysysteem, sportieve en culturele activiteiten 'à la carte', accommodatie, enz.) voor nieuwkomers en Brusselaars. ). Deze ontmoetingen geven nieuwkomers toegang tot nieuwe kansen en bouwen aan een samenleving die rijk is aan diversiteit, waar iedereen zijn potentieel ten volle kan ontplooien en zijn plaats kan vinden.
Een sport beoefenen
Brussel biedt een brede waaier aan sporten: tennis, volleybal, voetbal, zwemmen, enz. Sportinfrastructuur omvat sportcomplexen en -centra, sportvelden in openlucht, sporthallen, gymnastiekzalen, zwembaden, enz
Aangezien sport onder de bevoegdheid van de Gemeenschappen valt, is alle informatie over sportactiviteiten beschikbaar in het Frans of het Nederlands.
Aan Franstalige zijde :
l'Administration de l'Éducation Physique et du Sport (ADEPS) organiseert en omkadert de fysieke en sportieve activiteiten in het Brusselse en Waalse Gewest.
U kunt contact opnemen met de verschillende sportfederaties die door ADEPS erkend zijn om de gegevens van een sportclub in uw buurt te verkrijgen. U vindt de verschillende federaties in de onderstaande links.
Aan Nederlandstalige zijde
De Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) heeft een lijst samengesteld van sportverenigingen en groepslessen voor alle leeftijden. Ze beheert ook een databank met sportfaciliteiten in het Brusselse Gewest. Hieronder vindt u een link naar de sportactiviteiten van de VGC.
Culturele en creatieve activiteiten
Academies : Bijna elke Brusselse gemeente heeft wel een kunst- of muziekacademie. Hier kunt u cursussen volgen in allerlei kunstdisciplines, maar ook in muziek, dans en het gesproken woord, zowel voor kinderen, tieners als volwassenen. Er zijn Franstalige en Nederlandstalige academies. Inschrijvings- en deelnamekosten zijn over het algemeen erg laag, of zelfs gratis.
Musea: Er zijn veel musea in Brussel. Veel daarvan zijn elke eerste zondag van de maand gratis.
Bibliotheken : Elke gemeente heeft een netwerk van openbare bibliotheken met een breed aanbod aan activiteiten en diensten voor het hele gezin (kinderen, tieners, volwassenen): leesruimtes, collecties (ook in vreemde talen), tentoonstellingen, creatieve workshops, maar ook digitale ruimtes (met internettoegang).
Culturele centra: Culturele centra bieden allerlei culturele en sociale activiteiten aan. Culturele centra willen mensen uit dezelfde buurt samenbrengen door middel van cursussen, evenementen, feesten, kinderactiviteiten en zaalverhuur. Maar je vindt er vaak ook een interessant cultureel programma.
Buitenschoolse activiteiten
Buitenschoolse activiteiten worden buiten schooltijd georganiseerd voor kinderen tussen 2 en 16 jaar. Het kan gaan om voor- of naschoolse opvang of om sportieve, culturele, artistieke of remediërende activiteiten. Ze worden georganiseerd aan het einde van de dag en tijdens de vakanties. Buitenschoolse activiteiten zijn niet alleen voor werkende ouders. Er zijn activiteiten voor alle budgetten en voor sommige activiteiten worden sociale, degressieve tarieven toegepast (ze kunnen ook gedekt zijn door het OCMW).
Tijdens het schooljaar : Dit kan voor- of naschoolse 'kinderopvang' zijn, of sportieve, culturele, artistieke of remediërende activiteiten die door andere diensten op regelmatige basis tijdens de week worden georganiseerd.
Tijdens schoolvakanties : Of het nu op een parcours, kamp of speelplein is, de kinderen worden elke dag van de week verwelkomd en begeleid door een team van animatoren dat de dagen organiseert.
Buitenschoolse activiteiten kunnen worden georganiseerd door verschillende instanties, waaronder lokale overheden (Jeugd in Brussel vzw, Parascolaire d'Uccle, Parascolaire de Forest, enz.), privéverenigingen (cursussen/stages/vakantiekampen), jeugdcentra (Maison de Jeunes, Maison des enfants, .... ), privé sportclubs, enz.
Opvang
Veel gezinnen zoeken opvang om overdag voor hun kinderen te zorgen omdat ze werken, in opleiding zijn, af en toe tijd nodig hebben om administratieve formaliteiten af te handelen of gewoon omdat ze het vroege leren en de harmonieuze ontwikkeling van hun kinderen willen stimuleren. Een kinderdagverblijf is een plek waar voor je baby wordt gezorgd vanaf de leeftijd van één maand tot drie jaar. Het is niet verplicht om je kind in een crèche onder te brengen. Kinderdagverblijven zijn erg populair in Brussel, dus we raden je aan om je kind al voor de geboorte in te schrijven (vanaf de derde maand van de zwangerschap).
Er bestaan meerdere vormen van kinderopvang
Opvang samen met andere kinderen : crèches, peutertuin, kinderhuizen en onthaalhaltes
Gezinsopvang : Opvang in familiaal kader voor 1 tot 4 kinderen
Als de kinderopvang gesubsidieerd wordt door de Office de la Naissance et de l'Enfance (ONE) of door Kind en Gezin aan Nederlandstalige zijde, wordt de prijs berekend op basis van het inkomen van de ouders.
In andere gevallen wordt de prijs vrij overeengekomen tussen de kinderopvang en de ouders. Raadpleeg de website van de gemeente waar u woont om meer te weten te komen over de verschillende kinderopvangvoorzieningen in de buurt.