nl

Wat zijn de verschillende stappen/procedures om zich in België te vestigen?

Als je geen Belg bent en je in België wilt vestigen (voor een verblijf van meer dan drie maanden), moet je de nodige Belgische verblijfsdocumenten aanvragen. De procedure om deze te verkrijgen hangt af van je nationaliteit en de duur en het doel van je verblijf in België.

Inschrijving bij de gemeente

Je moet je inschrijven binnen de acht dagen na je aankomst bij de gemeente waar je verblijft.

Vreemdelingen die in hun land van herkomst het risico lopen op vervolging of die vrezen voor hun leven/veiligheid (ernstige schending), kunnen een asielaanvraag indienen bij de Dienst Vreemdelingenzaken in Brussel (binnen de 8 werkdagen na aankomst in België) of aan de grens (zo snel mogelijk). In Brussel worden de aanvragen voor internationale bescherming ingediend in het "Klein Kasteeltje", gelegen aan de 9de Linielaan, 27 te 1000 Brussel, dat beheerd wordt door Fedasil (belast met het onthaal van de aanvragers van internationale bescherming).

De Dienst Vreemdelingenzaken zal de asielaanvraag registreren en nagaan of België bevoegd is om de aanvraag te behandelen. Het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS) zal dan de vluchtelingenstatus of de subsidiaire beschermingsstatus toekennen of weigeren. In afwachting van de beslissing van het CGVS krijg je een voorlopige verblijfsvergunning en kan je in een opvangcentrum worden opgevangen.

Een verblijfsvergunning verkrijgen

Een verblijfsvergunning is een officieel document dat door de Belgische autoriteiten wordt afgegeven en dat het recht van niet-Belgische onderdanen bewijst om in België te verblijven (verblijf van meer dan drie maanden). Er zijn twee categorieën verblijfstitels voor een verblijf van meer dan drie maanden: beperkt verblijf (1 jaar, 2 jaar, enz.) en onbeperkt verblijf (5 jaar). De verblijfsvergunning geeft ook aan of de houder al dan niet het recht heeft om te werken. Er zijn drie mogelijke vermeldingen: "Arbeidsmarkt":

 

  • "onbeperkt": je hebt onbeperkte toegang tot de arbeidsmarkt en kunt voor elke werkgever in elke hoedanigheid werken.
  • "beperkt": je hebt beperkte toegang tot de arbeidsmarkt en hebt dus geen vrije keuze van werkgever en/of arbeidsregeling (gecombineerde vergunning). 
  • "nee": je kunt niet werken.

Een bankrekening openen in België

Het openen van een Belgische bankrekening is essentieel als je uitkeringen (sociale, werkloosheids-, gezins-, enz.), terugbetalingen in de gezondheidszorg of je salaris als je werkt wilt ontvangen.

Onderstaande link legt de voorwaarden uit voor het openen van een bankrekening in België en de procedures die je moet volgen als je geweigerd wordt.

Gezinshereniging

Als Belg of buitenlander die legaal in België verblijft, heb je de mogelijkheid om bepaalde leden van je gezin naar België te laten overkomen, onder bepaalde voorwaarden die afhangen van de situatie van de persoon die in België verblijft ("de gezinshereniger") en de familieband die bestaat tussen hem of haar en de persoon die hij of zij naar België wil laten overkomen ("de herenigde"). Je moet dus documenten voorleggen die bewijzen dat aan de voorwaarden voor gezinshereniging is voldaan.

Over het algemeen moet de aanvraag voor gezinshereniging in het buitenland worden ingediend, in de vorm van een visumaanvraag bij de Belgische diplomatieke of consulaire post. In sommige gevallen is het echter ook mogelijk om de aanvraag vanuit België in te dienen, in dat geval gaat het om een verblijfsaanvraag. In de meeste gevallen zal de Dienst Vreemdelingenzaken DVZ een positieve of negatieve beslissing nemen over de aanvraag tot gezinshereniging.

 

Als de beslissing positief is, ontvangt de aanvrager een visum D en/of een verblijfsvergunning.

 

Indien de beslissing negatief is, kan de aanvrager beroep aantekenen bij de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen (30 dagen vanaf de datum van kennisgeving, of een kortere termijn in dringende gevallen). In bepaalde gevallen kan de aanvrager ook om een herziening van de beslissing door de DVZ vragen (3 maanden vanaf de datum van de beslissing). Als de aanvrager geen schriftelijk bewijs kan voorleggen van de familieband tussen hem en de persoon die herenigd wordt, kan de DVZ vragen om een DNA-test uit te voeren. Tot slot is het altijd mogelijk om een nieuwe aanvraag in te dienen.

Wanneer de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) de (herenigde) aanvrager zijn visum en/of verblijfsvergunning verstrekt, informeert zij hem over de voorwaarden voor het verlengen van zijn verblijf. Deze voorwaarden moeten bij verlenging van de verblijfsvergunning nog geldig zijn. Als dat niet het geval is, kan de DVZ besluiten het verblijf te beëindigen. De (herenigde) aanvrager heeft echter het recht gehoord te worden door de DVZ en zijn zaak te verdedigen voordat de DVZ een beslissing neemt.

Wanneer er sprake is van huiselijk geweld tussen de hereniger en de herenigde, bestaan er speciale bepalingen waardoor de herenigde die slachtoffer is van geweld zijn verblijfsvergunning kan behouden, zelfs als niet langer wordt voldaan aan de voorwaarden voor verlenging.

Als vluchteling of begunstigde van een subsidiaire bescherming heb je ook het recht om je echtgeno(o)t(e) en/of kinderen uit het buitenland mee te brengen om zich in België te vestigen. Merk op dat tijdens het eerste jaar waarin je vluchtelingenstatus erkend is, de voorwaarden om hen naar België te brengen soepeler zijn: je bent vrijgesteld van het voorleggen van documenten die bewijzen dat je in een geschikte woning woont, dat je gedekt bent door een ziekteverzekering en dat je over stabiele, regelmatige en voldoende bestaansmiddelen beschikt.

Inschrijving nieuwsbrief

Abonneer u op onze nieuwsbrief