Een woning vinden in Brussel is vaak een uitdaging. De hoofdstad is erg populair en beschikbare woningen zijn schaars en vaak duur. Er zijn echter manieren om goedkopere huisvesting te vinden of uw rechten te verdedigen als deze niet worden gerespecteerd.
Hoe vind ik een woning?
Er zijn verschillende soorten woningen in Brussel.
Privé woningen: zoek via advertenties en websites (VLAN-kranten, affiches, website of Facebook-pagina's, enz.) De huurprijs wordt vrij bepaald door de eigenaar.
Semi-privé woningen: Sociale Woningbureaus stellen woningen beschikbaar voor mensen met een laag inkomen. Het bureau is verantwoordelijk voor het beheer van de woning. U kunt zich inschrijven bij een van de 23 Woningbureaus in het Brussels Gewest.
Openbare huisvesting: gemeentelijke eigendommen/ Grondregie. OCMW-woningen. Inschrijving via een formulier of in een kantoor. Iedereen kan zich inschrijven.
Sociale huisvesting: openbare huisvesting voor mensen met een inkomen dat een bepaald bedrag niet overschrijdt. Eén enkel inschrijvingsformulier voor alle Brusselse gemeenten.
Het is aan te raden om de woning te bezoeken voordat u een huurcontract ondertekent.
Soorten huurovereenkomsten
Het huurcontract is een contract tussen de verhuurder (vaak de eigenaar) die een woning beschikbaar stelt aan de huurder voor een periode, in ruil voor een prijs (huur). Het moet schriftelijk zijn, ondertekend door alle partijen en in 3 exemplaren. Het is echter mogelijk om een mondeling (ongeschreven) huurcontract te hebben: dit is automatisch een huurcontract voor 9 jaar. Het bewijs van een mondelinge huurovereenkomst is een bewijs van betaling van de huur, bewoning van het pand en andere schriftelijke bewijzen (die zorgvuldig moeten worden bewaard). Wij adviseren je om een ondertekende, schriftelijke huurovereenkomst te hebben!
De huurovereenkomst van zeer korte duur: Dit is een contract dat wordt afgesloten voor een periode van minder dan 6 maanden. Noch de verhuurder, noch de huurder kan een huurovereenkomst op zeer korte termijn opzeggen.
De huurovereenkomst op korte termijn: deze wordt afgesloten voor een periode van 3 jaar of minder. De huurovereenkomst kan worden verlengd op voorwaarde dat de duur van de verschillende contracten niet meer dan 3 jaar bedraagt. Als de huurder langer dan 3 jaar in de woning blijft (en de verhuurder gaat akkoord), wordt het contract een langlopend contract (9 jaar).
Langlopend huurcontract: Dit contract wordt afgesloten voor een periode tussen 3 jaar en 1 dag en 9 jaar.
Een paar belangrijke punten om in gedachten te houden
Er zijn 3 kopieën van een schriftelijke huurovereenkomst nodig. Als het een mondeling contract is, wordt het beschouwd als een 9-jarige huurovereenkomst.
Huurwaarborg: te storten op een geblokkeerde rekening.
Openen van de meters (water, gas, elektriciteit); noteer de meterstanden wanneer je intrekt.
Plaatsbeschrijving: ondertekend door de huurder en verhuurder bij het betreden en verlaten van de woning.
De huurder moet de huur, individuele en gemeenschappelijke lasten betalen.
Brand- en inboedelverzekering: niet verplicht tenzij vermeld in het huurcontract, maar essentieel!
De registratie van het huurcontract beschermt de huurder en moet door de verhuurder worden gedaan.
Een huurovereenkomst beëindigen: stuur altijd een opzegging (in de vorm van een aangetekende brief), zelfs als het het einde van de overeenkomst is.
Afval buiten zetten
Afvalscheiding en respect voor de openbare netheid zijn verplicht in het Brussels Gewest. Burgers moeten de ophaaldagen respecteren, hun trottoirs proper houden en hun afval niet op de openbare weg gooien. Afvalsortering wordt als volgt georganiseerd:
De gele zak: papier- en kartonafval (kranten, reclamefolders, enz.)
De blauwe zak: plastic, Tetra Pak en aluminium afval (flessen, blikjes, melkpakken, enz.) en drankkartons.
De oranje zak: voedselafval (restjes, theezakjes, koffiedik, enz.).