Alle kinderen die in België wonen, hebben recht op gratis onderwijs, ongeacht hun statuut of nationaliteit. Ouders zijn vrij om het soort onderwijs voor hun kind te kiezen, in het officiële netwerk of gratis.
18 worden betekent niet noodzakelijk het einde van de studies. Hoger onderwijs staat open voor jongeren en volwassenen. Voordat je op zoek gaat naar werk, is het soms raadzaam om een academische kwalificatie of beroepservaring die je in een ander land hebt opgedaan, te laten erkennen. Het volgen of afronden van een academische opleiding kan je ook toegang geven tot andere vacatures en zo je kansen op het vinden van een job vergroten.
Leerplicht
De leerplicht in België geldt voor kinderen tussen 5 en 18 jaar. Ouders moeten ervoor zorgen dat hun kinderen naar een erkende school gaan. De inschrijving op school is gratis. Bepaalde schoolbenodigdheden of diensten (zwemlessen, excursies, fotokopieën, opvang, enz.) kunnen echter betalend zijn.
Organisatie van het onderwijs in België :
Kleuteronderwijs: 3 niveaus (voor kinderen vanaf 2,5 jaar)
Basisonderwijs: 6 niveaus (voor kinderen vanaf 6 jaar).
Secundair onderwijs: 6 niveaus (voor kinderen vanaf 12 jaar).
Speciaal onderwijs is bedoeld voor kinderen die speciale zorg nodig hebben. Het Dispositif d’Accueil et de Scolarisation des élèves Primo-arrivants (DASPA) is bedoeld voor de opvang en het onderwijs van leerlingen van vreemde nationaliteit die recent in België zijn aangekomen in het reguliere onderwijs.
De inrichtende machten
Het onderwijs in België is onderverdeeld in verschillende netwerken van scholen die elk hun eigen onderwijs organiseren.
Het officieel georganiseerd netwerk: dit is het onderwijs georganiseerd en gefinancierd door de Fédération Wallonie-Bruxelles: FWB (vroeger gekend als de Franse Gemeenschap).
Het gesubsidieerd officieel net: dit is onderwijs dat gesubsidieerd wordt door de FWB en georganiseerd wordt door een andere organiserende overheid (de gemeenten, de provincies of de COCOF).
Het gesubsidieerd vrij netwerk:dit is onderwijs gesubsidieerd door de FWB en georganiseerd door een confessionele vereniging (voor joodse, moslim, katholieke scholen, enz.) of een niet-confessionele vereniging (voor scholen met alternatieve onderwijsmethoden zoals Decroly, Freinet, enz.).
Je carrièreplan opstellen in België
Om een haalbaar carrièreplan op te stellen, moet je soms een academische kwalificatie behalen of moet die erkend worden. Er zijn verschillende opties voordat je een terugkeer naar school overweegt.
Je diploma laten erkennen in België:
Om een academische titel behaald in een ander land te laten erkennen, moet je een aanvraag voor gelijkwaardigheid indienen bij een van de drie gelijkwaardigheidcommissies op Gemeenschapsniveau. Deze zijn verantwoordelijk voor het controleren van de gelijkwaardigheid van je academische opleiding met die in België in hetzelfde studiegebied. Niveau-equivalentie: erkenning van je academisch niveau (bv. bachelordiploma, masterdiploma, enz.) maar niet van de specificiteit van je studiegebied.
De procedure voor het aanvragen van gelijkwaardigheid kan relatief lang en duur zijn. Het kan tot €200 kosten en tot 4 maanden duren, afhankelijk van je profiel en je diploma. Kom meer te weten op de website van de vzw Ciré, die ondersteuning biedt bij deze procedure, of op de website van de federatie Wallonië-Brussel of van de andere gemeenschappen.
Je carrièreplan opstellen in België
Je beroepservaring laten erkennen : Heb je in het verleden gewerkt zonder beroepskwalificatie? De ervaring die je tijdens je loopbaan hebt opgedaan, kan worden gewaardeerd in het kader van beroepskwalificatie. Vaardigheidsvalidatietests worden georganiseerd in erkende validatiecentra voor meer dan 40 beroepen. Als je slaagt, krijg je een vaardigheidscertificaat dat veel deuren opent op de arbeidsmarkt.
Je studies afmaken in België : Wil je je studies voltooien aan een Belgische school of je academische loopbaan afronden met een paar cursussen die je nodig hebt? Dan kun je Valorisation d'Acquis d'Expérience (VAE) aanvragen bij een school naar keuze. Met deze procedure kun je eerdere professionele of academische ervaring valoriseren door vrijstelling te krijgen voor bepaalde vakken. Als dit lukt, kan het de duur van je studie aanzienlijk verkorten.
Weer gaan studeren:
Een carrièreplan opstellen betekent soms teruggaan naar school of een opleiding volgen. Het kan echter moeilijk zijn om je weg te vinden in het brede aanbod van opleidingen in Brussel. Om een academische titel te behalen die in België wordt erkend, moet je je inschrijven in een school die wordt gesubsidieerd door één van de gemeenschappen in België. Hoewel het hoger onderwijs wordt gesubsidieerd, is het niet gratis. Je moet inschrijvingsgeld betalen. Er zijn verschillende soorten instellingen in deze categorie: universiteiten, hogescholen en scholen voor sociale promotie.
Universiteit : Dit zijn grote structuren die onderverdeeld zijn in faculteiten die elk een groot aantal studenten tellen. Universitaire studies bestaan over het algemeen uit twee cycli: de bacheloropleiding (3 jaar) en de masteropleiding (5 jaar).
Hogeschool : Hogescholen zijn instellingen die zich specialiseren in een bepaald onderwijsgebied (sociale studies, IT, economie, enz.). De eerste studiecyclus (3 jaar) leidt al tot een beroep, de tweede cyclus van 2 jaar is dus optioneel.
Studies voor sociale promotie verschillen van de twee vorige types door de manier waarop ze georganiseerd zijn. Ze bieden cursussen aan met lesroosters die zijn aangepast aan het werkende leven, zoals avond- of weekendcursussen. Elke cursus is onderverdeeld in onderwijseenheden, die met andere worden gecombineerd tot een compleet programma. Sommige scholen bieden ook volwassenen die het Getuigschrift van hoger secundair onderwijs niet hebben, de mogelijkheid om dit via een centrale jury te doen.
Alternerende opleiding:
Als je carrièreplannen je in de richting van het ondernemerschap leiden, aarzel dan niet om de EFP website voor alternerende opleidingen te bezoeken (zie hieronder). Je vindt er opleidingen voor professionals in meer dan 200 beroepen, maar ook managementcursussen die je helpen bij het opzetten van een bedrijf als zelfstandige. In de praktijk biedt een alternerende opleiding je een stage halverwege je studie en het bedrijf. De cursus omvat een stage in een bedrijf en een praktische en theoretische opleiding in een opleidingscentrum.
Een professionnele opleiding volgen :
Er zijn nog opties om je kansen op de arbeidsmarkt te verbeteren. Veel organisaties bieden beroepsopleidingen aan. Sommige stellen je in staat om je te specialiseren in een specifiek vakgebied, terwijl andere je de kennis en vaardigheden aanleren die nodig zijn om een vak uit te oefenen.
Bruxelles Formations is ongetwijfeld de bekendste organisatie op dit gebied. Op haar website vindt u een breed aanbod aan opleidingen in Brussel. Het is echter belangrijk om te weten dat deze opleidingen niet worden beschouwd als erkende academische kwalificaties. Ze geven je dus geen toegang tot een beschermd beroep of een hoger salaris.
Je opleiding is dus een belangrijk onderdeel van je carrièreplan. Als je hulp zoekt om dit op te zetten, aarzel dan niet om naar je mission locale te gaan. Andere organisaties, zoals Ciré Asbl of je Actiris-consulent, kunnen je helpen met je zoektocht en je voorkeuren. Je kunt ook de website van Dorifor bezoeken. Je vindt er tal van opleidingen die in Brussel worden georganiseerd.